“Homeros’un Etekleri” adlı şiir kitabının yazarı Dr. Ümit Dede, 6 Şubat tarihinde yaşanan Asrın felaketinde derin yaralar alan depremzede çocukların yaralarının sarılabilmesi için harekete geçti.
Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde pratisyen hekim olan Dr. Ümit Dede, çıkardığı “Homeros’un Etekleri” adlı şiir kitabından elde ettiği geliri deprem bölgesindeki okullarda eğitim gören çocukların kitap ve ihtiyaçları için kullandı.
Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil bölümünde yaklaşık 4 yıldır pratisyen hekim olarak çalışan 36 yaşındaki Dr. Ümit Dede, Temmuz ayında çıkardığı “Homeros’un Etekleri” adlı şiir kitabın tüm gelirlerini depremden etkilenen çocuklara bağışladı.
Doktor ve kitap yazarı olmaktan önce insan olmanın yüklediği sorumlulukları bulunduğunu ifade eden “Homeros’un Etekleri” adlı şiir kitabının yazarı Dr. Ümit Dede, yardımlaşmayı sevdiğini, insanın hayatına ve varlığına anlam katmasının yolunun buradan geçtiğini söyledi.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki çocukların durumunu yerinde gözlemleyen Dr. Ümit Dede, “İlk göz ağrım” dediği “Homeros’un Etekleri” şiir kitabının da duygularla yüklü olduğunu anlattı.
Duygularla yüklenen bir kitabın, yine duyguları etkileyen depremzedelere bağışlamasının kendisine huzur verdiğini kaydeden Dr. Ümit Dede, “Hobi olarak şarkılar türküler söylerdim. Üniversite yıllarımda Türk Halk Müziği topluluğumuz da her yıl düzenli olarak konserler verirdik. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2015’te mezun olduktan hemen sonra, Devlet hizmet yükümlülüğü için, ilk görev yerim olan Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde çalışmaya başladım. Buraya gelmeden önce üniversite yıllarımda arkadaşlarımızla kurduğumuz bir Türk Halk Müziği koromuz vardı. Ancak şark görevimin ilk aylarında müziksiz kalınca ruhumun şiir yazmaya ihtiyacı olduğunu hissettim. Ruhtan taşıp yere dökülen kelimeleri, cümleleri, anlamları ve değerleri zaman aşımına uğramadan toplayıp gönül hazinemde sakladım. 8 yılda biriken şiirlerimi şiir dostlarıyla paylaşmak için kitap çıkarmak istedim. Kitabın çıkış zamanı ne yazık ki ülkemizde asrın felaketi diye tabir ettiğimiz depremden sonraya denk geldi. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilendim. Depremzedelerin durumunu izleyince kitabımla yapabileceğim bir destek projesi üretme gereği duydum. Kitaptan elde edilecek gelirleri okul çantası ve kırtasiye malzemesine dönüştürmeye karar verdim. Amacım tamamen farkındalık duyarlılık sağlamak oldu. Kitap projemi hastane başhekimliğimle de paylaştım ve olumlu karşıladılar. Sağ olsunlar başhekimliğimiz, kitaplarımı hastane bahçesinde kitaba ilgi duyan insanlara ulaştırmam konusunda imkan sundular. 2 ay aralıksız kitap çalışmam sonrası kardeşimle birlikte yola çıkıp deprem bölgelerine ziyarette bulunduk. Hatay Defne, Kahramanmaraş Elbistan ve Gaziantep Nurdağı il ve ilçelerinde okul çantası kırtasiye malzemelerini ihtiyaç sahibi öğrencilere verdik. Ayrıca kitaplarımdan öğrencilere taktim ettim. Sonrasında kardeşimle yola devam ettik. Diyarbakır’a ailemizi görmeye gittik. Orda da sur ilçesinde aynı şekilde çocuklara dağıtım yaptık. Akabinde görev yerim olan İzmir’e döndüm. Aracıma sığmayan kalan okul çantası kırtasiye malzemesi ve kitaplarımdan Hatay defneye gönderdim.” Dedi.
“Homeros’un Etekleri” adlı şiir kitabının “ilham veren ve umut kokan bir kitap” olduğunu ifade eden yazar Dr. Ümit Dede, “Yaşadıklarıma ve hissettiklerime yer verdiğim Homeros’un Etekleri kitabım, benim 8 yıllık birikimimin meyvesi. Türkiye’nin yarınları için ışık olması adına tüm insanlığa şiirlerimin iyi geleceğini düşünüyorum ve de umuyorum. Kitabım, 7 den 77 ye herkesin okuyabileceği niteliktedir. Özellikle çocuklar ve her yaştan okurlar tarafından ilgi görmesi çok sevindirdi. Beni bu süreçte Bucalılar bir kez olsun bu kitabımla yalnız hissettirmedi. Hastanemizin sağlık çalışanlarının ilgi ve destekleri de beni ayrıca mutlu etti. Ne kadar teşekkür etsem azdır onlara. Homeros vadisinin eteklerinde hem öğrenciliğimin beş yılının geçmesi hem de meslek hayatımda son dört yılımın geçmesi dolayısıyla buradaki kuşlardan kargalardan martılarda orman ve denizi gören manzarasından ilham aldığım için kitabımın adına Homeros’un etekleri dedim. Kitabım romanımsı bir hava ile okuyucuyu karşılıyor şiirlerle devam ediyor ve son olarak bir hikayeyle bitiyor. Bu nedenle gelecekte opera ya da balesi olabileceği hissiyatımdayım. Çocuk acil nöbetlerim ve 2 üniversitemin zaman olarak elverdiği sürece kitabımın gelecekte el verdiği sürece kitabımın gelecekte opera ve baleye konu olması için ilgili alanlarla iletişime geçmeye çabalayacağım. şu ana kadar okurlarımdan çok güzel geri bildirimler aldım. Kitap çalışma sürecimde belki de en çok moral ve motivasyon kaynağım yüzlerindeki tebessüm oldu. Kitabımda tarihi şiir niteliğinde olabilecek Yüksekova şiirimi Bornova kitap günlerinde şiire sevdalı insanlara okuma şansım oldu. Bu şiirimde İzmir de ki hislerimi, askeri göreve sivil tabip olarak gittiğim Hakkâri yüksek ovadaki hislerime taşıdım. 2 aylık görevimi tamamladıktan sonra İzmir’e bu şiirimle döndüm. Gerek 2 bayraklı uluslararası Homeros edebiyat ve sanat festivalinin gala gecesine, gerekse Bornova kitap günlerine davet edilmem benim için büyük bir onur oldu. Birbirinden çok değerli şair yazar ve sanatçıları hem yakından görme hem de o huzur veren seslerinden şiirler dinleme şansım oldu. İzmir’i çok seviyorum. Eminim oda beni çok seviyordur. İzmir ömrümün sonuna kadar bende hep özel kalacak. Samimidir, doğaldır, insancıldır, güzeldir sıcaktır, huzur ve aşktır İzmir. Bilime, sanata, edebiyata aynı anda bu kadar ilgiyi ben burada gördüm. İzmir bu konuda çok özel bir yerdir. Bunun yanı sıra İzmir de doğa sevgisi ve hayvan sevgisi de çok değerlidir. İlk kitabım Homeros’un etekleriyle; Yeter ki yorulduğunu söylesin dünya, İyileştirir ve de güzelleştirir onu şiir- diyorum ve şiirin huzurlu bahçesinden tüm insanlığı ve tüm dünyayı selamlıyorum.” Diye konuştu.
Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarından Ramazan Özgezer de, duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Çok değerli Dr. Ümit hocamızın kaleme aldığı şiir kitabı duyguları okşuyor, düşündürüyor, hissettiriyor. Duygu yüklü bu kitabın gelirlerini depremzede çocuklar için bağışlaması, bizzat kendi imkanları ile bazı deprem bölgelerine giderek depremzede çocuklarla birebir ilgilenmesi de ayrı bir güzellik katıyor. Hocamızın emeğine yüreğine ve kalemine sağlık.”
KİTABIN KÜNYESİ:
Yayın Tarihi : 19.07.2023
ISBN : 9786257427289
Dil : TÜRKÇE
Sayfa Sayısı : 96
Cilt Tipi : Karton Kapak
Kağıt Cinsi : Kitap Kağıdı
Boyut : 13.5 x 21 cm