Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nün, Andırın İlçesine bağlı Tatarlı Köyü orman ve mera alanlarını katlederek Orman işletme deposu yapmak istediğini ifade eden köylüler orman ve mera alanlarını korumak için teyakkuzda bekliyor.
Tatarlı Köyü Türkiye'nin saklı kalmış doğal güzelliklerinden. Köyün yem alanları ile meşhur merası hayvanların otlatılması amacıyla değerlendiriliyor. Mera alanının çevresinde nesli tükenmekte olan ardıç ağaçları, meşe ve çeşitli ağaçlar yer alıyor. Çevresinde ilaç olarak kullanılan bitkiler yetişen, doğa harikası Tatarlı Köyündeki orman ve mera alanlarını koruması gereken, Orman Bölge Müdürlüğü marifetiyle katledilmek isteniyor.
TATARLI KÖYÜ SAKİNLERİ NÖBETTE
Hayvanlarını yayladığı meranın yok edileceğini ve ağaçların katledileceğini öğrenen Tatarlı Köyünün hayvancılıkla uğraşan sakinleri, ormanlarını ve meralarını korumak için nöbete başladı.
Her bir bölgesi ve şehri birbirinden önemli ve güzel değerlere ev sahipliği yapan Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biri olan, ardıç ve meşe ormanı, mera alanı ile meşhur Andırın, Kahramanmaraş'ın ve bölgenin en yeşil ve ormanlık ilçesi.
Doğal güzellikleri, nesli tükenmekte olan ardıç ve meşe ormanları yöre çiftçilerinin hayvanlarını yayladığı meraları ile tanınan Andırın için yapılan tanıtımlarda, ‘Tabiatla baş başa kalmak, buz gibi sularından içmek, tertemiz ve serin havasından faydalanmak isteyen pek çok kişi; Andırın ilçesini huzurlu günler geçirme arzusuyla ziyaret eder.’ Deniliyor.
4342 SAYILI MERA KANUNU
4342 sayılı Mera Kanunu ile mera, yaylak ve kışlakların tahsis amacı dışında kullanılması ve meralara yapı yapılması yasaklanmış olmasına rağmen, doğa harikası Tatarlı Köyünde yaşayan ve hayvancılıkla yaşamını sürdüren köylüler orman ve mera katliamıyla anılmanın huzursuzluğunu yaşıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ŞİKAYET
Hayvanların otlatılması ve otundan yararlanılması için atalarından miras olan ve kadimden beri bu amaçla kullanılan Tatarlı Köyü Mera alanının, çevresindeki nesli tükenmekte olan ardıç ağaçlarının ve meşe ormanlarının katledilmemesini isteyen köy halkı, CİMER’e - Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şikayet ettiklerini, ayrıca Orman Genel Müdürlüğüne, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ettiklerini belirttiler.
İlgili kurumlara yasal zemin çerçevesinde gerekli yazışmaları yaptıklarını, adli idari haklarını alana kadar aramaya devam edeceklerini kaydeden Tatarlı Köyü sakinleri, Orman Genel Müdürlüğüne de PTT Kanalıyla taleplerini içeren bir dilekçe gönderdiklerini kaydettiler.
MERA VE ORMANLARIMIZ KATLEDİLMESİN
Köylerinin doğal mera ve ormanlarının katledilmesine karşı olduklarını belirten Tatarlı Köyü sakinleri, CİMER’e yaptıkları şikayette şu cümlelere yer verdiklerini ifade ettiler:
“Sayın cumhurbaşkanım;
Tatarlı mahallesi çukur köz mehlepçik mevkine Andırın orman işletmesi tarafından orman deposu yapılmak istenilmektedir. Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılıktır. Burasının orman deposu yapılması halinde hayvanların otlak alanın kapanacağı, Ergöçen mevkiinde bulunan 1000 dönüm civarında tarım arazisinde tek gidiş yolunun kapanacağı. Dolayısıyla Büyük mağduriyetler yaşanacağı aşikârdır. Ayrıca nadir ve zor yetişen bu bölgede bulunan, 200-300 yüzyıllık yüzlerce Ardıç, Meşe vb ağaçların kesilmek suretiyle tahribata neden olacağı orman deposu için arazisi olan Kuyucak mevki, Cabıl mevki ve Akifiye Çokak bölgesinde yapılmasının uygun olacağı aşikardır.
Devletine ve milletine canı gönülden bağlı, köy halkımızın talebi Orman deposunun MEHLEPÇİK mevkiine YAPILMAMASI hususunda.
Aksi halde, Andırın Orman İşletme Müdürlüğünün anlaşılmaz ve ısrarcı tutumunun -DOĞA KATLİAMINA- dönüşeceğini bilginize arz etmek isteriz.”
CAN ÇEKİŞEN HAYVANCILIĞIN CAN DAMARI
Şu anda faal bulunan Andırın İlçesi Orman işletme deposunun yerine TOKİ konutları yapılmak istendiğini bu nedenle Tatarlı Köyünün mera ve orman alanına göz dikildiğini anlatan Tatarlı Köyü sakinleri Türkiye Haber Ajansına şu açıklamaları yaptı:
“Andırın İlçemizdeki faal orman işletme deposu TOKİ’ye verilerek, köyümüz merasına yenisi yapılmak isteniyor. Andırın ilçemizde bu işletmenin yapılabileceği başka araziler var. Biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Ülkemizde hayvancılık zaten zor durumda. Burası bizim köyün hayvanlarını yayladığımız mera alanı. Ahırlarımızın evlerimizin yanındaki otlaklarımız. Bizim buradan başka meramız otlağımız yok. Burası bizim can damarımız. Can çekişen hayvancılığın can damarı. Burası elimizden alınıp, alandaki ormanlarımız katledilip orman işletmesine depo yapılmak isteniyor. Bu bir doğa katliamıdır. Bölge hayvancılığına darbedir. Biz buraya köy halkı olarak işletme yapılmasına karşıyız, istemiyoruz. Buradan tüm yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımı Recep Tayyip Erdoğan’ın köyümüze sahip çıkmasını istiyoruz. Bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığının konuya sahip çıkarak Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün yapmaya çalıştığı mera ve orman katliamını engellemesini bekliyoruz. Orman deposunun durdurulmasını ve daha uygun başka bir yere yapılmasını istiyoruz. Köylü ile orman işletmesini karşı karşıya getirecek bu doğa katliamının durdurulmasını arzu ediyoruz.” Diyerek tepkilerini dile getirdiler.
YOK EDİLECEK MERANIN ARASINDA YOL BIRAKACAKLARMIŞ
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Yusuf Karartı’ya da dilekçe verdiklerini ifade eden Tatarlı Köyü sakinleri, dilekçelerine verilen cevaba çok kızgınlar.
Tatarlı Köyü sakinleri; “Sayın Orman bölge müdürü Yusuf Karartı bey, cevabi yazısında Hayvanların otlamasına müsaade edeceklerini, yok edilecek meranın arasında yol bırakacaklarını söylemiş. Ancak o alanda yüzlerce yıllık ardıç ağaçları var. Köylünün özenle koruduğu dalını kesmeye kıyamadığı ağaçlar var. Ormanı koruması gerekenler, yaşatması için ön ayak olması gerekenler tarafından bu ağaçlar yok edilmek istenmektedir. Andırın Orman İşletme Müdürü, köylülerin hassasiyetlerini göz ardı ederek -Bütün Köyü de buraya yığsanız, biz bu depoyu buraya yapacağız- şeklinde tahrik edici söylemlerde bulunmuştur. Andırın Anlıolukta, yani mahalle Cabıl mevkiinde, Kuyucak mevkiinde hiç ağaç kesilmeden Orman Deposu yapılacak yerler varken ısrar niye bilinmez. Plansız Vizyonsuz şekilde hareket ediliyor. Kendileri elinde bulunan faal orman deposunu TOKİ’ye verirken de plansız davranmışlar. Başka birçok bölgede TOKİ konutu yapılacak yerler varken kendi orman depolarını TOKİ konutlarına vermiş, şimdi arazi arıyor. -Köylü Milletin Efendisi- diyoruz ancak köylüye yaşam alanı bırakmıyoruz. Köylü üretmese hepimiz açız. Aklın yolu bir düşüncesiyle, Sayın Orman Genel müdürünün bu konuya el atmasını, Andırın Orman İşletme Müdürlüğünü bu ısrarından döndürmesi taleplerimizi tekrar iletmek istiyoruz.” Sözlerine yer verdiler.
KÖYLÜYÜ KIZDIRAN CEVAP
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Yusuf Karartı’nın, Tatarlı Köyü sakinleri’nin dilekçelerine verdiği cevapta şu ifadelere yer verildi:
“07.05 2021 tarihli dilekçeniz incelenmiş olup, Andırın Orman İşletme Müdürlüğü Mevcut orman deposunun taşınması elzem olmuştur. Andırın İlçesi, Tutarlı Mahallesi alansal olarak bakıldığında yeterli miktarda serbest otlatma alanlarının olduğu tespit edilmiştir. Orman deposu olarak düşünülen yerde yöre halkının büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının diğer ormanlık alanlara geçişi konusunda Andırın Orman işletme Müdürlüğü’nün de hassasiyet göstereceği ve hayvanlar için geçiş güzergahı bırakacağı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak yapılan incelemede; Andırın Orman İşletme Müdürlüğü Mevcut orman deposunun taşınması elzem olup, dilekçenize konu alanın hayvanlar için geçiş güzergahı bırakılması halinde otlatma bakımından da Orman Dışı İstif Yeri olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığı kanaatiyle; Gereğini rica ederim. Yusuf KARARTI / Bölge Müdürü
Haber: Mustafa BAŞTÜRK / Türkiye Haber Ajansı
Bu ardıç ağaçları ve köyümün merası katledilmemelidir. Tüm mahalle sakinlerinin nöbete devam devam etmesi gerekmektedir. Orman genel müdürlüğü yetkilileri mahalle sakinlerinin hassasiyetini göz önüne alarak orman deposunu daha müsait bir yer taşımaları lazım. Ayrıca yeşilovada orman deposu bulunmaktadır. Ve yahut da andırın belediyesinin daha önce taş ocağı olarak kullandığı yerler düzeltilip depo yapılabilir. Cabıl mevkiinde olan bu yerde depo için müsaittir. lütfen doğa katliamı yaptırmayalım. Ormanlarımız bizim nefesimiz onlara sahip çıkmalıyız.
Merhabalar buralar benim ve ailemin annemin babamın akrabalarımın ve bütün köy halkının hayatını idame ettiği yerdir kesinlikle karşıyız buraya orman deposu kesinlikle yapılmamalıdır köylünün hayvancılıkla geçimini sağladığı Bir bölge burası buraya orman deposu yapmak aynı zamanda köylünün merasını elinden almak demektir. Bu nasıl Bir anlayıştır ki siz elimizdeki mevcut alanı birilerine satacaksınız veyahut vereceksiniz ve daha sonra hiç köylüyü düşünmeden ve geçim kaynağı olan meralarını ellerinden alacaksınız bu kesinlikle kabul edilmez hiç bir anlayışa sığmaz Lütfen ELLERİNİZİ ÇEKİN KÖYÜMÜZÜN ÜZERİNDEN
Ağaçların kesilmesine karşıyız Tatarlı halkını destekliyoruz
Mustafa bey, başarılı çalışmalarınıza bir yenisini daha eklemişsiniz. Köyümüzün köylümüzün sesi oldunuz çok sağolun, sizin ve müdür beyin gösterdiği ilgi ve alaka bizleri fazlasıyla memmun etmiştir. ilgi alakanıza Çok teşekkür ederiz.