Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarında skandallara doymuyor. THY tüm uçuşlarında “operasyonel ve/veya teknik” sorunlar yaşıyor.
Son olarak Türkiye Haber Ajansı’nın “THY, Erzurum'da Yaşattığı 'Skandalda Dünya Rekoru' Kırdı” haberi ile duyurduğu ve ülkedeki ajans ve yayınların da alıntıladığı THY Skandalının yankıları da devam ediyor.
TK2705 uçuş numaralı THY Erzurum uçağının mağdurları İnsan haklarını hatırlattı ve tazminat talebinde bulundu. THY ise mağdurlarına verdiği cevabında yeni bir şok yaşattı ve başka bir “SKANDAL”ı da ifşa etti.
NELER OLMUŞTU?
Türkiye Haber Ajansı’nın haberinde de yer aldığı gibi 2 Eylül pazartesi tarihli sabah 8.35 de Erzurum Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na uçması gereken TK2705 uçuş numaralı THY uçağı için her yarım saatte bir 30 kez erteleme duyurusu yapmıştı. THY, bu Erzurum uçuşu sırasında ‘SKANDALDA DÜNYA REKORU’na imza atmıştı.
THY, ŞECAAT ARZ EDERKEN SİRKATİN SÖYLEDİ
Hayatlarından 1 günü çalınan THY’nin mağdurları tazminat talebinde bulundu. THY ise tazminat isteyen mağdurlarına mail yoluyla verdiği yazılı cevapta; “şecaat arz ederken adeta sirkatin söyledi.”
THY TK2705 uçuş numaralı THY Erzurum uçağında yaşattığı skandalla ilgili “Resmi Tespitini” açıkladı. THY cevabında, ‘operasyonel nedenlerle 11 saat 36 dakikalık gecikme yaşandığını” itiraf etti ve “Özür” diledi. Fakat bu sefer de başka bir “Skandala, insanlık ayıbına” imza atarak mağdurlara tazminat ödemeyi reddetti.
THY’nin tazminat isteyen mağdurlarına mail yoluyla verdiği yazılı cevapta; “2 Eylül 2024 tarihli TK2705 Erzurum/İstanbul uçuşunda, operasyonel nedenlerle yaşanan 11 saat 36 dakikalık gecikme için talep ettiğiniz tazminat ödemesini yapamayacağımızı üzülerek bildirmek zorundayız.” Denildi.
THY, mağdurlarına gönderdiği cevap mailinde başka bir “SKANDAL”ı da İFŞA ETTİ. Havayolu işletmelerinin bu tür kusurları tüm dünyada tazminat gerektiriyor. 2016 yılına kadar Türkiye’de de tazminat hükümleri varken, 2016 yılında Havayolu işletmecilerinin aldırdığı “yürütmeyi durdurma kararı” nedeniyle 21 Aralık 2016 tarihinden itibaren “TAZMİNAT HÜKÜMLERİ KALDIRILMIŞ.”
Havayolu işletmecilerinin skandal boyuttaki kusurlarına rağmen 2016 yılından itibaren “Yürütmeyi Durdurma Kararı”na itiraz eden olmamış ve halen yürürlükte.
“YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI” ANAYASA’YA UYGUN MU?
Ülkemizin taraf olduğu 49 adet “Çoklu Havacılık Anlaşması” bulunuyor.
Uluslararası Hava Hukuku Araçlarına İlişkin Türkiye'nin uyması gereken kuralları belirleyen bu anlaşmalardan en önemlisi Montreal Sözleşmesi ve yerini alan Varşova Sözleşmesi.
Türkiye’nin ve pek çok devletin taraf olduğu, yaygın olarak kabul edilmiş bir sözleşme olmasına rağmen, Türkiye bu sözleşmelere de uymuyor.
THY’NİN DE İMZALADIĞI MONTREAL SÖZLEŞMESİ NE DİYOR?
“Muhtelif müteselsil taşıyıcılar tarafından gerçekleştirilecek taşıma durumunda; yolcu, bagaj ve kargo kabul eden her taşıyıcı Montreal Sözleşmesi'nde yer alan kurallara tabidir. Ayrıca her taşıyıcı, taşıma kontratı kendi nezaretinde gerçekleştirilen taşımanın o kısmı ile ilgili olduğu oranda taşıma kontratının taraflarından biri sayılacaktır. Tazminat hakkına sahip olan kişi, kaza ya da gecikmenin meydana geldiği anda taşımayı gerçekleştiren taşıyıcıya karşı dava açabilecektir. Ancak, taşıyıcılardan birinin yolculuğun tamamına ait sorumluluğu üstlendiği durumlarda dava üstlenen taşıyıcıya karşı açılacaktır.”
THY TK2705 uçuş numaralı THY Erzurum uçağında ‘Operasyonel Hata’ yaptıklarını kabul etti sorumluluğu üstlendi. Fakat uluslararası anlaşmalara aykırı olarak alınan “yürütmeyi durdurma kararı”na işaret ederek “TAZMİNATI REDDETTİ.”
Oysa hukuka göre; “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir.”
THY’nin mağdurlara gönderdiği cevabında şu ifadeler yer aldı;
“Öncelikle yaşanan aksaklığın uçuş planınızı olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle özür dileriz.
2 Eylül 2024 tarihli TK2705 Erzurum/İstanbul uçuşunda, operasyonel nedenlerle yaşanan 11 saat 36 dakikalık gecikme için talep ettiğiniz tazminat ödemesini yapamayacağımızı üzülerek bildirmek zorundayız.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 2012’de yayımlanan yönetmelik, yaşadığınız gecikme sonucunda tazminat ödemesi gerektiriyordu. Ancak mahkemede tarafından alınan “yürütmeyi durdurma kararı” nedeniyle 21 Aralık 2016 tarihinden itibaren artık bu gibi aksaklıklar için tazminat ödemesi yapamıyoruz.
Bununla birlikte, seyahatinizi tamamladığınız için bilet ücret iadesi ve ücretsiz bilet talebinize de olumlu yanıt veremeyeceğimizi üzülerek bildirmek isteriz.”
Yapılan açıklamada; tüm dünyada tazminat gerektiren “operasyonel ve/veya teknik” sorunların THY’nin yaptığı talep üzerine verilen “yürütmeyi durdurma kararı” nedeniyle 21 Aralık 2016 tarihinden itibaren tazminat ödemesinin yapılmadığı da itiraf ediliyor.”
THY’nin yaptığı talep üzerine verilen “yürütmeyi durdurma kararı” aslında tartışma konusu.
THY Varşova Sözleşmesine ve Uluslararası sözleşmelere imza atan, ulusal ve uluslararası uçuş yapan bir kuruluş. Uluslararası hukukta; “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir.” Vatandaşına ayrı yabancıya ayrı yönetmelik uygulanması kabul edilemez.