Ülkemizde nadiren kullanılmasına rağmen anlamı bakımından oldukça değerli isimler arasında bulunan bir isim de Tomris ismidir. Tomris ismini çocuğu için ciddi düşünen anne ve babalar ismin anlamını, kökenini, özelliklerini ve kuranda geçip geçmediğini öğrenmek istiyor.
Tomris ismi Türkçe kökenli bir isim olmakla birlikte Peçenek Türklerinden olan bir kadın kahraman demektir.Ülkemizde çok bilinmeyen ve az kullanılan isimlerin başında Tomris ismi gelmektedir. Tomris ismi sadece kız çocuklar içinde kullanılmakta ve ismin rengi pembedir. Tomris, Peçenek Türklerinden bir kadın kahraman ve Pers Kralı II. Keyhusrev’le savaşmış ünlü kraliçe demektir. Tomris İsminin Özellikleri Yeni işlere atılmayı sever ve hayatı dolu dolu yaşamaktan hoşlanırlar. Hedeflerini alçaltmak yerine hep en üstte tutarlar. Başta ailesi ve diğer sevdikleri dostlarına değer verirler. Gerçek anlamda aşk insanıdırlar. Tomris Adının Kökeni Tomris adının kökeni Türkçedir. Tomris İsminin Analizi Tomris ismi 6 harften oluşur ve ismin analizi şöyledir;T: Duygularını dışa vurmakta zorlanır. O: Sır saklamayı sever ve kendi içine kapanık olarak yaşam sürer. M: Zeki birisidir ve aynı zamanda oldukça başarılıdır. R: Sert bir yapısı vardır. İ: Duygusal ve bir o kadarda kırılgan yapıya sahiptir. S: Hayal kurmayı çok seven kişiliğe sahiptir.Tomris Efsanesi: Eski Türklerde ve günümüzde kadına bakış Kahraman Kadın Komtan TOMRİS bir filme konu oldu. Tomris Efsanesi (The Legend of Tomiris) filmi tarihe meraklı olan izleyicilere tavsiye edebileceğim bir yapım.Yönetmenliğini Akan Satayev'in yaptığı, başrollerini Eduarda Minett, Ghassan Massoud ve Zarina Yeva'nın paylaştıkları Kazakistan yapımı olan bu filmde MÖ 6. yüzyılda yaşadığı düşünülen Orta Asya bozkırlarının efsanevi kraliçesi Tomris'in hikayesi konu ediliyor.Belli ki eski Türklerde cinsiyet ayrımı gibi bir olgudan söz etmemiz olanaklı değil. Kadınlar erkeklerle eşit konumdalar.Bu filmde kadının gerek özel gerek aile gerek sosyal gerekse de siyasi yaşamda erkeğin gerisinde olmadığını ve kimi zaman yanında hatta kimi zaman da önünde yer aldığını görüyoruz.Savaşlarda dahi kadınlar erkeklerle omuz omuza mücadele veriyorlar.
Filmin temasında da yer aldığı gibi, erkeğin kadına dayak atması Türklerde duyulmamış bir olaydır… Çocuk eski Türklerde çok değerlidir. Kadının çocuğu olursa, ona olan sevgi ailede çok yükselir… Altaylarda kadın ve erkek arasındaki konuşma ve görüşme tamamıyla serbesttir.