Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail'e, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını derhal durdurma talimatı verdi. Kararı UAD Başkanı Nawaf Salam okudu.
Dünya mahkemesi kararında, Refah'ın boşaltılmasının ve İsrail'in diğer tedbirlerinin "Filistinlilerin acılarını hafifletmek" için yeterli olduğuna "ikna olmadığı" belirtildi.
UAD ayrıca delilleri korumak için İsrail'in "soruşturma yapanların Gazze Şeridi'ne engelsiz erişimini sağlayacak" önlemler alması gerektiğini söyledi.
UAD Başkanı Nawaf Salam kararı okurken, Refah'taki insani durumun son mahkeme kararından bu yana "daha da kötüleştiğini" söyledi.
Ayrıca mahkemeye insani durumun artık "felaket" olarak sınıflandırıldığının söylendiğini de sözlerine ekledi.
Bugünkü karar, Güney Afrika'nın İsrail'i soykırımla suçlayarak açtığı bir davada, İsrail'in Refah'taki saldırısını durdurması yönündeki talimat talebinin ardından geldi.
Güney Afrika'nın İstekleri
Güney Afrika, mahkemenin İsrail'den Refah'a yönelik askeri saldırısını derhal durdurması, güçlerini geri çekmesi ve Gazze'ye engelsiz insani erişim sağlaması yönünde çağrıda bulunmasını talep etmişti.
Buna ek olarak Güney Afrika, mahkemeden İsrail'in BM yetkililerinin, insani yardım kuruluşlarının, gazetecilerin ve araştırmacıların hiçbir engelle karşılaşmadan Şeride'ye girmesine izin vermesi talimatını vermesini talep etti.
Güney Afrika, "İsrail şu ana kadar mahkemenin daha önce verdiği emirleri görmezden geliyor ve ihlal ediyor" dedi.
Olası Soykırım Riski
Ocak ayında UAD, İsrail'i soykırıma yol açabilecek eylemlerden kaçınmaya ve Gazze'ye insani erişimi kolaylaştırmaya çağırmıştı.
Birkaç hafta sonra Güney Afrika, İsrail'in Refah'a saldırma niyetini duyurmasına yanıt olarak ek önlemler talep etti, ancak mahkeme bu talebi reddetti.
Mart ayı başında Güney Afrika, İsrail'e karşı acil önlem talebini yeniledi.
Aynı ayın sonlarında mahkeme, savaşın harap ettiği Şerid'de "yayılmaya başlayan kıtlık" nedeniyle İsrail'in Gazze'ye "acil insani yardım" sağlanmasını sağlamasına karar verdi.
Soykırım Davası
Geçtiğimiz günlerde aralarında Libya, Mısır ve Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler, Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik soykırım davasında UAD'de açtığı davaya destek verme niyetlerini açıkladılar.
Bu duruşmalar İsrail'in soykırımla suçlandığı devam eden bir davanın parçası.
Mahkemenin herhangi bir icra mekanizması olmamasına rağmen, UAD'nin karar ve emirlerinin bağlayıcı olduğunu ve temyiz edilemeyeceğini belirtmek önemlidir.
Ancak bir ülkeye karşı verilen bir emir, o ülkenin uluslararası itibarına zarar verebilir ve hukuki emsal teşkil edebilir.
İki hafta önce İsrail işgal güçleri Refah'ta askeri bir operasyon başlattı ve bölge sakinlerine ve yerinden edilmiş kişilere Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a taşınmaları talimatını verdi.
Şaşırtıcı Ölü Sayısı
Şu anda Filistinlilere yönelik soykırım suçundan Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanan İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yıkıcı bir savaş yürütüyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den itibaren devam eden soykırımında 35 bin 709 Filistinli öldürüldü, 79 bin 990 Filistinli de yaralandı .
Dahası, şerit boyunca evlerinin enkazı altında en az 11.000 kişinin ismi açıklanamıyor ve öldüğü tahmin ediliyor.
Filistin ve uluslararası örgütler, ölen ve yaralananların çoğunluğunun kadın ve çocuklar olduğunu söylüyor.
İsrail savaşı, çoğunlukla Gazze'nin kuzeyinde şiddetli bir kıtlığa yol açtı ve çoğu çocuk olmak üzere çok sayıda Filistinlinin ölümüyle sonuçlandı.
İsrail'in saldırganlığı aynı zamanda Gazze Şeridi'nin dört bir yanından yaklaşık iki milyon insanın zorla yerinden edilmesiyle sonuçlandı; yerinden edilenlerin büyük çoğunluğu, Filistin'in en büyük şehri haline gelen, Mısır sınırına yakın, yoğun kalabalık güneydeki Refah şehrine gitmek zorunda kaldı. 1948 Nakba'dan bu yana kitlesel göç.
İsrail, 7 Ekim'de Mescid-i Aksa'da 1.200 asker ve sivilin öldürüldüğünü söylüyor. İsrail medyası, o gün çok sayıda İsraillinin 'dost ateşi' sonucu öldürüldüğünü öne süren haberler yayınladı.